Betatestning av nya versionen av lagen.nu

Du som läser det här har fått möjlighet att testa den kommande versionen av lagen.nu.

Utåt sett har det inte hänt mycket med tjänsten sedan 2009. Uppdaterade lagar och nya rättsfall har strömmat in, men i övrigt har den sett ut och funkat likadant hela tiden. Den största förändringen var kanske när den anpassades 2015 så att den är någotsånär användbar från en mobiltelefon eller surfplatta.

Men bakom kulisserna har jag jobbat på i några år med att göra en nästa version. Pga heltidsarbete och småbarnsförälderliv har det tagit sin tid. Men nu finns den tillgänglig i en första testversion.

Du får gärna testa runt tjänsten. Jag är särskilt intresserade av det allmänna intryck. Är det enkelt/snabbt att hitta det du vill, när du vet vad du är ute efter? Är det bekvämt att läsa och hoppa mellan olika dokument? Är nya funktioner, som sökmotorn, begripliga?

Det finns många buggar och skavanker, till allra största delen pga att koden för att automatiskt hantera förarbeten och andra nya informationstyper inte klarar den ordentliga variation som finns i alla nytillkomna dokument. Mycket känner jag till (och fixar i ordning efter hur mycket de irriterar mig mest) men vill gärna veta om fel du hittar.

Feedback kan ges antingen direkt i mail till mig (staffan.malmgren@gmail.com) eller (särskilt om det rör direkta buggar i funktioner) på https://github.com/staffanm/lagen.nu/issues (skapa ett konto och använd knappen "New issue"). Om du är intresserad av diskussion kring utvecklingen finns en utskickslista man kan gå med i på https://groups.google.com/forum/#!aboutgroup/lagennu-utveckling.

Tack för hjälpen!

/Staffan

P.S: För den tekniskt intresserade är ramverket bakom släppt som öppen källkod, vilket kan användas för att bygga andra webbtjänster som hanterar liknande informationssamlingar, fast kanske på helt andra områden (se http://ferenda.readthedocs.io/en/stable/ och https://github.com/staffanm/ferenda/ ). Det finns även ett REST-API till vilket man kan ställa frågor om vilka dokument som finns inom vissa kriterier, och få svar i JSON-format. Det är än så länge mestadels odokumenterat, men följer i stort API:t för det offentliga rättsinformationssystemet (se http://dev.lagrummet.se/dokumentation/#intro-vidareutnyttjare )